Fjällräven Vándortúra

5 nap - 113 km
2017. július 31. - augusztus 4.

(Rajt: július 31. hétfő reggel 9:00. Regisztráció és transzfer Aggtelekre 2017.július 30-án)

Gyere és csatlakozz hazánk legszebb nemzeti parkjainak felfedezői közé, a Fjällräven Vándortúra csapatához!

A Fjällräven Vándortúra egy 5 napon át tartó 113 km-es nomád élménytúra, Aggtelektől Felsőtárkányig. Megrendezésével a vándortúrázás hagyományait szeretnénk újjáéleszteni Magyarországon, hiszen minden pillanat, amit az ember a természettel és egyúttal önmagával tölthet, igazi ajándék. Ragadd meg a lehetőséget és csatlakozz hozzánk, mert így egy barátságos, természetimádó csapat társaságában barangolhatod be hazánk meseszép, védett tájait, egy felkészült és lelkes szervezőcsapat, az Equinox Trekking Club támogatásával.

Több napra, több éjszakára belevetni magunkat a természetbe, sátorozni olyan meghatározó élmény, ami nemcsak testi, lelki, de szellemi megújulást is hozhat. Nem beszélve arról, hogy ez egy óriási buli és folyamatos sport is a legjobb edzőteremben, a természetben!
A Fjällräven Vándortúrán 5 napon keresztül, naponta meghatározott távokat teszünk meg. A túra két fontos alapszabálya, hogy mindenki maga viszi a felszerelését és sátorban alszik. A szálláshelyek kempingek, vagy sátrazásra kijelölt helyek lesznek.
Nem a gyorsaság a legfontosabb, hanem az, hogy jókedvvel, biztonságosan és élményekkel gazdagodva járjuk végig régi és új barátainkkal a Vándortúra 113 kilométeres útvonalát.

A Fjällräven Vándortúra útvonala:
1. nap - RAJT: Aggtelek - Gömörszőlős Távolság: 22 km Szint: 200m
2. nap - Gömörszőlős – Uppony Távolság: 25,5 km Szint: 604 m
3. nap - Uppony – Szentlélek Távolság: 21,3 km Szint: 1026 m
4. nap - Szentlélek – Bükkszentkereszt Távolság: 19,7 km Szint: 869 m
5. nap - Bükkszentkereszt - CÉL: Felsőtárkány Távolság: 25 km Szint: 738 m

Az öt túranap alatt tíz ellenőrző pontot kell érintenünk, ebből öt a napi szakasz végén, a szálláshelyeken lesz, ahol szükség esetén egészségügyi szolgáltatások is igénybe vehetők.

Mindenki, aki áthalad a Fjällräven Vándortúra célvonalán, legyen gyors vagy lassú, öreg vagy fiatal, egy különleges élménnyel lesz gazdagabb. A Vándortúra céljában, Felsőtárkányban egy közös bulin fogjuk megünnepelni a táv teljesítőit. A családtagok, barátok, kísérők pedig a célban kialakított táborban várhatják a fáradt vándorokat.

Ha velünk tartasz, hazánk meseszép, védett tájait járhatod be egy természetért rajongó, lelkes és motivált szervezőcsapat, az Equinox Trekking Club segítségével.

Itt az idő hogy regisztrálj az élményekben gazdag Vándortúrára!

A Vándortúra környezetvédelmi célkitűzései:
A szervezőcsapat célja, hogy a Vándortúra környezettudatos eseménnyé válhasson. Szeretnénk minél több embert inspirálni, hogy nekivágjon annak a különleges hegyvidéki környezetnek, amit meg akarunk védeni és őrizni a jövő generációinak.

Mind a szervezők, mind partnerek, mind pedig a résztvevők részéről szükséges, hogy a környezetet tekintve felelősségteljesek legyenek, ezáltal is támogatva a fenntartható növekedést.

A Fjällräven Vándortúra kezdete

A Vándortúra aggteleki rajtjába több módon eljuthatunk, például Miskolcról vonattal, busszal, vagy a szervezett transzfer járattal Felsőtárkányból. Ha telekocsival vagy saját autóval érkezünk, akkor érdemes a célállomásig, Felsőtárkányig utazni, onnan a túra előtt vasárnap 2017 július 30-án a rajthoz a transzferjárattal mehetünk tovább Aggtelekre. Transzferigényed a jelentkezésilap kitöltésekor tudod jelezni.

Javasoljuk, hogy aki telekocsit szeretne igénybe venni, az egyeztessen a Vándortúra Facebook oldalán a többi résztvevővel.
Az autókat őrzött helyen hagyhatjuk a célállomáson, Felsőtárkányban, amikre legkésőbb augusztus 05. szombat délig biztosítunk őrzést.
A helyszíni regisztráció során Aggteleken kapják meg az indulók a RAJTCSOMAGOT.

1. nap Aggtelek - Gömörszőlős

Aggtelek község (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), ismertségét Közép-Európa leghosszabb barlangjának, a Baradla-barlangnak köszönheti.
Az aggteleki rajtot követően az országhatár felé vesszük az irányt, ahol a magyar oldalon erdő, szlovák oldalon szántó és termőföldek váltják egymást, jó idő esetén szép a kilátás a Mátra felé. Zádorfalva felé menet egy varázslatos dombvidéken találjuk magunkat, ahol végeláthatatlan rétek és mezők látványában gyönyörködhetünk. Zádorfalván lesz az első ellenőrzőpontunk, vízvételi és élelmiszervásárlási lehetőséggel.
A kék jelzést követve Gömörszőlős felé haladunk tovább. Ma ez a kis falu ad otthont egy környezetbarát technológiákat és biogazdaságot bemutató oktatóközpontnak, illetve a hagyományok továbbélését kívánják elősegíteni az itt működő múzeummal, mely a gyapjúfeldolgozás folyamatát mutatja be a látogatóknak.A Gömörszőlősi lovas udvarban várják sátorhelyek és meleg vacsora a megfáradt vándorokat.

GPX | Távolság: 22 km Szint: 200 m


2. nap Gömörszőlős - Uppony

Reggel indulás után a kék jelzést tovább követve beérkezünk Kelemérre és elhaladunk a Tompa emlékház, majd egy kicsivel feljebb a Nemzeti Park Mohos-ház bemutató helye mellett. Mivel a napi távok kényelmesen teljesíthetőek, így akár be is nézhetünk ezekre a helyekre. A Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Terület(Kismohos, Nagymohos) egyedülálló, a jégkorszakból itt maradt természeti látnivalók Észak-Magyarországon. Ez a körzet szigorúan védett terület, ezért az útról semmiképp ne térjünk le, és fokozottan ügyeljünk a környezetre. Akinek van kedve a kék L jelzésen néhány száz méteres kitérővel felmászhat a Mohos-várba is. A lápok vidékét elhagyva leereszkedünk a Szörnyű-völgybe, ahol először a Pálma-forráshoz érkezünk meg. Itt korlátozott mennyiségben tudunk vizet venni, mert a víz nagyon gyengén folyik. Továbbhaladva megtaláljuk a festői szépségű putnoki halastavat és második napi ellenőrzőpontunkat is.

Utunkat folytatva megérkezünk Putnokra, ami egy viszonylag nagy város, jól felszerelt élelmiszerboltokkal rendelkezik, így feltölthetjük készleteinket, pihenhetünk kicsit. A Gömöri Múzeum a térség néprajzát, történelmét mutatja be. Putnokot elhagyva a Sajó hídján átkelünk, majd a folyóparton az ártérben vezető ösvényen folytatjuk utunkat, míg meg nem érkezünk Sajóvelezdre. A települést elhagyva a kék átlós jelzésen érjük el az Upponyi-hegységet, majd két km után megérkezünk a Damasa-szakadékhoz. A szűk sziklaszorost valószínűleg a XVIII-XIX. századi földrengések által kiváltott blokkcsuszamlások hozták létre: a mély patakvölgy mentén a víz által gyakorta átáztatott üledékeken a nehéz andezittufa-takaró két hatalmas, valamint több kisebb tömbben lecsúszott a völgybe. A tömbök között a szűk, sötét hasadékokban gyakran még nyáron is lehet havat találni. Különös hangulatú rejtelmes hely ez, az embert könnyen magával ragadja a látvány. Nyáron a zöld lombokkal izgalmas és sejtelmes, ősszel fantasztikusan színes. A szurdok megcsodálása után a kék kereszt jelzésen kapaszkodunk fel a Szilas-tetőre. A csúcsot elhagyva meseszép réteken ereszkedünk lefelé, innen már látjuk Uppony templomtornyát és házait. Nagyjából fél órás ereszkedés után megérkezünk a településre, ahol a helyi focipályán lesz aznapi táborunk.

Aki még nem fáradt, és maradt benne erő egy kis plusz sétára, annak javasoljuk, hogy másszon fel az Upponyi-szoros peremén található kereszthez, és csodálja meg a szoros, valamint a Lázbérci víztározó panorámáját! Nagyjából egy órás út oda-vissza, és van benne kaptató is, de a látvány simán megéri a plusz erőfeszítést.

GPX | Távolság: 25,5 km Szint: 604 m


3. nap Uppony - Szentlélek

A falut dél felé elhagyva a kék kereszt jelzésen indulunk el felfelé a Csermely-patak völgyében. A Bükk második legjelentősebb mellékvízfolyása a Csernely-patak, mely az Upponyi-szigethegységben ered és a Lázbérci-víztározóban egyesül a Bán-patak vizével. A Csernely-patak teljes hossza 17,2 km. Pisztrángos víz, vagyis olyan tiszta, hogy a pisztráng is megél benne! Az első gázlón átkelve rögtön balra fordulva elhagyjuk a patak völgyét és a dózerutat követve felkapaszkodunk a patakvölgy bal oldali peremére, ahol kellemes erdei utakon haladunk Nekézsenyig. A Falu központi kereszteződésénél a főúton balra gyaloglunk tovább 100 métert, majd a kocsma előtt jobbra fordulva felkanyarodunk a dombok felé. Az utat addig követjük, míg fel nem ér a dombtetőre. Innen már látszanak Nagyvisnyó házai. Ismét balra fordulva a gerincen sétálunk tovább, majd egy erdős részt balraól kerülvea szántás szélén haladva érkezünk meg egy másik erdei ösvényre, amely elvezet egészen a Dédestapolcsányt Nagyvisnyóval összekötő útig. Itt jobbra fordulva a műúton haladunk tovább a Nagyvisnyó határában található Bánvölgye Ifjúsági táborig. Itt megtaláljuk a napi ellenőrző pontot a Fapuma nevű büfénél.

Bélyegzés után a sárga turista jelzésre térünk, amely elkalauzol a Dédesi-várhoz. Dédes vára a 13. században épült IV. Béla királysága idején, közvetlenül a tatárok kivonulása után. Építője Ákos nembeli Ernye bán, a király hűséges híve volt. A várat 1567. április 1-jén kezdték el ostromolni a törökök Hasszán temesvári pasa vezetésével. A várat kezdetben Kávásy László, majd ennek halála után Bárius (Bory) István várnagy védte. Noha 15 napig bámulatos ellenállással harcoltak a várvédők az óriási túlerővel szemben, a fogyatkozó készletek mellett egyetlen esély maradt: a menekülés. A vár parancsnoka a megmaradt puskaport a vártorony alá hordatta össze, majd a védők egy rejtett alagúton elhagyták az erődöt. A kanóc tüze akkor ért a puskaporhoz, amikor a törökök diadalittasan berontottak a várba.

Az építményt több száz török katona sírjává vált. Hasszán pasa bosszúból a vár megmaradt részét is leromboltatta. A vár egy bástyájának sarokfalai még láthatók, illetve az egykori erőd helyén több helyen várfalmaradványok tűnnek elő a bokrok közül. Ezek állapota igencsak leromlott. A vár dombról leereszkedve az út megkerüli a Kis-Dédes várának keresztelt sziklatömbjét, majd a Vár-völgyben kezd el ismét emelkedni, ahol a sárga jelzésen a Mária-forrás majd a Látó-kő érintésével fel is visz minket a Bükk-fennsíkra, és megérkezünk szálláshelyünkre a Szentléleki turista parkba. A Látó-kő tetejére érdemes felmászni, mert nagyon szép a kilátás, de legyünk nagyon óvatosak!

GPX | Távolság: 21,3 km Szint: 1026 m


4. nap Szentlélek - Bükkszentkereszt

A 4. nap reggelén indulás után megnézhetjük a Szentléleki kolostor romját. A szentléleki pálos kolostor gótikus műemlék kolostorrom. A Bükk rejtekében, 710 m magasságban, a világtól elzárt ősvadonban épült föl a pálos szerzetesek kolostora, igazi remeték számára való helyen. A kolostor romját a kék jelzésen hagyjuk magunk mögött, majd leereszkedünk Ómassára. A település Fazola Henriknek és a Garadna-pataknak köszönheti létrejöttét. Fazola 1771-ben az előző évben talált vasérc feldolgozására építtetett vaskohót itt, ahol fel tudta használni a vízenergiát. Utunkat a Garadna völgyének déli oldalán folytatjuk a sárga jelzésen. Kisvártatva elérjük a Sebes-víz mésztufa vízesését. A Sebes-víz völgye a Bükk-hegység legnagyobb esésű szurdokvölgye, amelyben csodálatos vízesések alakultak ki az évszázadok alatt. A Sebes-víz a mésztufa lépcsőkön folyik le a Garadna völgyébe és torkollik bele gyűjtő patakba. A túrát a szintben haladó széles erdészeti úton folytatjuk tovább és visszaereszkedünk a Garadna völgyébe. Az Őskohóhoz, majd a Hámori-tóhoz érkezünk, és a partján szépen kiépített sétányon sétálunk végig, ami kényelmes, látványos pihenőhelyet biztosít a nap közepén. Lillafüreden keresztül a piros és zöld jelzéseken és a Szinva-patak völgyében haladunk tovább és megkezdjük a felkapaszkodást Fehérkőlápára. Akinek van kedve, tehet egy rövid kitérőt a sziklához a háromszög turista jelzésen, és lenézhet a Garadna völgyébe. Innen is nagyon szép a kilátás!

A hegytetőt elérve a Fehérkőlápai turistaház melletti forrásnál találjuk meg az ellenőrzőpontot. A komoly emelkedőt kipihenve vághatunk neki a következő szakasznak, beérkezünk Bükkszentkeresztre, ami 600 m-es tengerszint feletti magasságával az ország egyik legmagasabban fekvő települése. Átsétálva a falu utcáin befutunk a Szentkereszti Ifjúsági táborba, negyedik szálláshelyünkre.

GPX | Távolság: 19,7 km Szint: 869 m


5. nap Bükkszentkereszt - Felsőtárkány

Az ötödik és egyben befejező napunkat a kék átlós jelzésen kezdjük meg. A Mészárszék-rétnél becsatlakozunk a kék jelzésbe, melyen egy vadregényes mellékvölgyön keresztül érjük el a a Hór-völgyét. Tebepusztán felkereshetjük a Melegvízlápai forrást (a vízhozamtól függ, hogy mennyire lehet belőle vizet venni). Továbbmenve a Hór-völgyön lefelé, magunk mögött hagyjuk a Tebe-rétet, és a Hidegpatak-völgyi elágazása után megérkezünk a Füzér-kő lábához. Füzérkő vára mára elpusztult vár, Bükkzsérctől északra fekszik. A füzér-kői átjáró barlang bejáratát innen a völgyből is megnézhetjük, ha szemfülesek vagyunk, egy piros háromszög jelzés mentén pár métert felkaptatva betekinthetünk a száján. Ezután megérkezünk a Hór- patak gázlójához, Akol-lápán, ahol élesen jobbra fordulva átkelünk a réten, és elérjük az Ódor-hegy lábát.

Itt tanácsos hosszabb pihenőt tartani, mert az utolsó nap egyetlen megpróbáltatása vár ránk: a kék háromszög jelzést követve meredeken meg kell másznunk a hegyet, ahol megkeressük utolsó napi ellenőrzőpontunkat, Ódor várát. Ha ide felértünk, káprázatos panoráma lesz a jutalmunk! Ódorvár a Bükki Nemzeti Park területén, a Hór-völgyében, a 660 m magas Várhegy egy meredek, kiálló hegyormán, 594 m magasságban fekszik. Közelében számos barlang található, melyek közül legismertebb a déli oldalon fekvő Hajnóczy-barlang illetve az Ódor-vári cseppkőbarlang (melyben már nincsenek cseppkövek).

Pihenés után folytatjuk utunkat és a piros L jelzést követve a Tábor-hegy kúpját szintben kerülve további csodás kilátásban gyönyörködhetünk. Lassan ereszkedni kezdünk, és a Völgyfő-ház nyergéből átérünk az Oldal-völgybe, ami egyenesen Felsőtárkányba vezet minket. A kis fahídon áthaladva a túra jelzőtábláit követve találhatjuk meg a célt és a tábort, ami záróbuli helyszíne is egyben.

GPX | Távolság: 25 km Szint: 738 m


Cél és záróbuli

Mindenki, aki áthalad a Fjällräven Vándortúra célvonalán, legyen gyors vagy lassú, öreg vagy fiatal, egy különleges élménnyel lesz gazdagabb.

A Vándortúra céljában, Felsőtárkányban egy közös bulin fogjuk megünnepelni a táv teljesítőit.
A családtagok, barátok, kísérők pedig a célban kialakított táborban várhatják a fáradt vándorokat.
A tábor egy település melletti festői völgyben helyezkedik el, ahol rendezvénysátor, koncertszínpad és büfék is emelik majd a buli hangulatát.

Fontos tudnivalók, szabályok

Nevezés

A regisztráció az alábbiakat tartalmazza:
 • Transzfert Felsőtárkányból Aggtelekre
 • Szállást a kijelölt szálláshelyeken, saját sátorban
 • Esténként egytál melegételt a szálláshelyen (reggelente felvehetően, reggelire hideg ételt, ebédre zacskós gázfőzőn elkészíthető ételt)
 • Csomagmegőrzést a célnál
 • RAJTCSOMAGOT
 • Kötelező balesetbiztosítást
 • A RAJTCSOMAG tartalma

  • Egy gázpalack: 210 grammos Primus menetes kivitelben vagy egy 110 grammos szúrós palack
  • Reggeli: hideg élelem, ebéd: gázfőzőn elkészíthető zacskós étel
  • Térkép, térképvázlat az útvonalról vízhatlan tartóval
  • Pecsételő füzet
  • Szemeteszsák

  A Fjällraven Vándortúra 2017. július 31-augusztus 04. között kerül megrendezésre, a regisztráció díja 2017-ban 40000 Ft, a túrán maximum 200 fő indulhat.

  Részvételi feltételek
  A nevezés elindítása után honlapunkon folyamatosan frissítjük az indulók névsorát. Kérjük, vedd figyelembe, hogy időbe telhet, mire neved megjelenik a listán. Megértésedet előre is köszönjük! Ha nem találod a neved a listán, kérlek, jelezd azt a vandortura@fjallraven.hu email címen, hogy ellenőrizni tudjuk.
  Résztvevők névsora

  Jelentkezés megváltoztatása, jegyek adás-vétele

  Amennyiben a jelentkező valamilyen okból nem tud részt venni a túrán, a jelentkezési díj visszafizetésére nincs lehetőség, viszont nevezését díjmentesen átruházhatja. Az átírás módja: kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a vandortura@fjallraven.hu email címen.

  Szállás

  Kizárólag sátorban, a szervezők által kijelölt táborhelyeken, amelyek a céltelepülések területén belül találhatóak, nem pedig a természetvédelmi területeken. A wc, vízvételi- és mosakodási lehetőség minden esetben biztosított, melegvizes fürdési lehetőséget viszont nem tudunk garantálni!

  Egyéb látnivalók

  A túra során lesznek olyan látványosságok, melyeket az útvonal nem érint, de közel vannak hozzá! Ezeket érdemes rövid kitérőket téve felkeresni.

  Pecsétek

  A teljesítésért járó Vándortúra felvarrót úgy szerezhetitek meg, ha minden ellenőrző pontban pecsételtettek az igazoló füzetbe!

GYIK

1. A túráról általában

K: Mi a Fjällräven?

V:A Fjällräven svéd kifejezés, magyarul sarki rókát jelent, valamint egy túrafelszereléseket gyártó és forgalmazó cég neve is egyben. A Fjällräven Vándortúra névadó főtámogatója.

Ennek cégnek a története 1950-ben kezdődik, amikor az akkor éppen 14 éves Åke Nordin - a Fjällräven alapítója - Örnsköldsvikből (észak Svédország) egy hegyi túrára indult volna, de nem volt megelégedve az akkoriban kapható hátizsákokkal. Akkor határozta el, hogy olyan felszereléseket fog tervezni és fejleszteni, amelyek igazán tartósak és felhasználóbarátok. Pár év múlva nagyon sok újítás, fejlesztés a túra piacon már neki volt köszönhető. Mint pl. az első duplafalú sátor ötlete.

Åke Nordin fontosnak tartotta továbbá hogy a 60-es évek svéd lakosságát kimozdítsa az akkoriban komoly szociális problémákat okozó depresszióból. Az első Fjällräven Classic vándortúra megszervezésével tömegek indultak ki a természetbe a négy fal közül egy igazán egyszerű megoldást kínálva erre a komoly társadalmi válságra.

Manapság a Fjällräven egyet jelent a környezettudatos kereskedelemmel, tartós túrafelszerelések gyártásával valamint olyan túrák, illetve kirándulások szervezésével, amelyekkel segíti az emberek természethez való visszatalálását. Immáron már nem csak Svédországban, hanem itt Magyarországon is.

K: Ez egy teljesítmény túra?

V: Nem, sokkal inkább egy nomád élménytúra, amellyel a vándortúrázás hagyományait szeretnénk újjáéleszteni Magyarországon. Ezzel együtt vannak időbeli keretek, melyek betartásával tudsz csak végigmenni a kijelölt útvonalon.

K: Miért érdemes részt venni a Fjällräven Vándortúrán?

V: Minden pillanat, amit az ember a természettel és egyúttal önmagával tölthet, igazi ajándék. Viszont több napra, több éjszakára belevetni magad a természetbe, sátorozni olyan meghatározó élmény, ami nemcsak testi, lelki, de szellemi megújulást is ad. Nem beszélve arról, hogy óriási buli és folyamatos sport a legjobb edző teremben! :) Ragyogó helyeket, hazánk meseszép, védett tájait láthatod. Emellett egy lelkes és motivált szervező csapat, az Equinox Trekking Club lesz a támaszod a túra 5 napja alatt.

K: Kik jönnek még a túrára?

V: Te, a régi és az új barátaid.
Bízunk benne, hogy minél több természetbarát, felfedező lelkű, szabadságvágyó embernek tudunk emlékezetes nyárvégi kalandot nyújtani.

K: Benne leszek a TV-ben (vagy más médiában)?

V: Igen, előfordulhat, mert a túráról kép és hanganyag készül.

K: Egyéb, felmerülő kérdéseimmel kihez fordulhatok?

V: A szervezőkhöz a megadott elérhetőségek bármelyikén.

K: Futva is teljesíthetem a távot?

V: Igen, akár futva, akár békaügetésben vagy pókmászásban is. Az a fontos, hogy minden naphoz adott táv tartozik és minden résztvevő szállása esténként azonos helyen van, a napi távot mindenki a saját tempójában teljesítheti.

K: Ez egy verseny? Mit kap a győztes?

V: A Fjällräven Vándortúra nem verseny. De minden teljesítőt megajándékozunk egy felvarróval.

2. Jelentkezés

K: Van lehetőség csoportos, vagy családi kedvezmény igénybevételére?

V: A jövőben tervezünk ilyen kedvezményt, de egyelőre erre még várni kell.

K: Van részletfizetési lehetőség?

V: Nincs, részletfizetési lehetőséget nem tudunk biztosítani.

K: Lehet-e menet közben csatlakozni a túrához?

V: Sajnos ez nem megoldható.

3. Előkészületek – felszerelés, edzettség

K: Mit pakoljak a hátizsákba?

V: • Alváshoz: sátor, hálózsák, derékalj (polifoam)
• Evéshez: gázfőző, könnyű edény és pohár, evőeszköz
• Ruházat: réteges öltözet, alsónemű, sok zokni, aláöltözet, meleg ruha, esőkabát és nadrág, sapka, könnyű szandál, vagy félcipő
• Hátizsákra külső esővédő huzat, hátizsákon belül is érdemes zsákkal, nejlonnal plusz védelmet biztosítani, akár tételenként (külön a hálózsákot, külön a meleg ruházatot, stb.)
• Fürdéshez: tisztálkodó szerek, papucs, törülköző (lehet kapni gyorsan száradó típust, ami kisebb és könnyebb a hagyományosnál), nedves törlőkendő
• Biztonság: fejlámpa (pótelem), sportkrém, elsősegély csomag, napvédő krém, ajakír, vitaminok (kalcium, magnézium), szükség esetén egyéni gyógyszer (allergia, stb), telefon tartalék akkumulátorral
• Túrabot használata segíti a haladásodat és a tehermentesítést
• Szúnyog és kullancsriasztó
Ezen túl hozhatsz bármit, amire még úgy érzed, szükséged van, de ne feledd, minden gramm számít!

K: Milyen ruházatot vigyek magammal?

V: • legalább 4 db alsónemű, sok zokni
• 1 garnitúra hosszú aláöltözet
• Meleg gyapjú felső, vagy pehely, vagy szintetikus töltet. Ha fázós vagy, akkor +1 extra réteg hasznos lehet. Ezek kispárnaként is szolgálhatnak éjszakánként.
• Hűvös éjszakákra egy könnyített pehely mellény vagy kabát.
• Esőruházat (kapucnival) (hydratic vagy gore-tex anyagok)
• Sapka, vagy kalap nap ellen
• Szandál vagy sportcipő
• Esőhuzat a hátizsákodra

K: Milyen felszerelést vigyek magammal?

V: Csak azt, amire szükséged lehet. A zsákod neked kell vinned.

K: Milyen időjárásra számíthatok?

V: Az évszaknak megfelelően kell számítani napsütéses és esős napokra is.

K: A szállásokon lehet-e telefont/akkumulátort tölteni?

V: minden ellenőrző ponton és szálláshelyen megoldott. A töltőt se hagyd otthon!

K: Milyen edzettségi szint szükséges a túra teljesítéséhez?

V: Ha eldöntöd, hogy végigcsinálod, akkor átlagos edzettség is elegendő lesz a teljesítéshez.
Azt azonban tartsátok szem előtt, hogy 5 napon keresztül folyamatosan megyünk és a 10-20 kg-os felszerelésed viszed a hátadon.

K: Mit csináljak, ha vízhólyag lesz a lábamon?

V: Fertőtlenítsd és ragaszd le tapasszal. Ha már folyadékkal telt a vízhólyag, akkor lábmosást követően szúrd ki egy fertőtlenített tűvel. A következő állomáson pedig mutasd meg az ügyeletes egészségügyisnek. Túraboltokban kapható speciális vízhólyag elleni tapasz, érdemes pár darabbal készülni.

K: Mit tegyek, hogy ne legyen vízhólyag a lábamon?

V: Minden nap moss lábat és cserélj zoknit. A nagyobb pihenők alatt vedd le a cipődet és szellőztesd, nagy melegben pedig hűtsd le a lábadat hideg vízzel, ha módod van rá.

Segít a megfelelő túra zokni, a jól szellőző lábbeli és a hintőpor használata. Ha beázik a bakancs vagy erősen megizzad a lábad napközben, akkor cserélj zoknit naponta akár többször is.

4. Utazás, logisztika

K: Mivel/hogyan utazzak a starthelyre?

V: Két megoldás lehetséges: 1. Tömegközlekedéssel: közvetlenül Budapestről vonattal, busszal utazhattok Aggtelekre Miskolcon keresztül. 2. Telekocsival, saját autóval: először a célállomásig gyertek, onnan transzfert biztosítunk Aggtelekre, melyhez előzetes regisztráció szükséges a jelentkezésilap kitöltésekor. Az autókat őrzött helyen hagyhatjuk a célállomáson, Felsőtárkányban, amikre legkésőbb augusztus 05. szombat délig biztosítunk őrzést. Javasoljuk, hogy aki telekocsit szeretne igénybe venni, az egyeztessen a Vándortúra Facebook oldalán a többi résztvevővel.

K: Mivel/hogyan utazzak a starthelyre 3 napos regisztráció esetén?

V: A 3 napos mezőny 2017. augusztus 2-án, szerda reggel rajtol Upponyból.
Mivel a 3 napos résztvevőknek is biztosítunk ingyenes őrzött parkolási lehetőséget a túra ideje alatt, valamint transzfer buszjáratot is a rajt megközelítésére, így arra kérünk, hogy az indulás előtti este azaz augusztus 1-én érkezz meg autóval vagy tömegközlekedéssel Felsőtárkányba, ahol leparkolhatod a kocsidat.

Az éjszakát a felsőtárkányi táborhelyen töltheted, majd 2-án reggel 7:00 és 7:15 között becsekkolhatsz a túrára, megkapod a rajtcsomagodat, és utána felszállítunk a 7:30-kor induló transzfer buszjárattal az Upponyi rajtba.
Upponyban megkapod az aznap már esedékes reggelit és a napi ellátmányt, ezt követően rajtolhatsz.

A rajtban, vagyis Upponyban NEM áll módunkban az ott hagyott autókra felügyeletet biztosítani és a túra végén a túrázókat visszajuttatni a kocsikhoz, így erősen ajánlott Felsőtárkányban parkolni.

K: Hogyan jutok haza?

V: A cél Felsőtárkányban lesz. Onnan az érkezés módjának megfelelően tömegközelkedéssel, (busszal, vonattal) vagy telekocsival tudsz hazautazni. Menetközben is kiszállhatsz a túrából, a kapcsolódó menetrendekről az ellenőrzőpontokon kaphatsz információt.

K: Hogyan jutok vissza a starthelyen parkoló gépkocsimhoz?

V: Ha autóval érkezel, akkor célszerű a célnál, Felsőtárkányban parkolni. Onnan transzfert szervezünk előzetes regisztráció alapján Aggtelekre. Felsőtárkányban a szervezők legkésőbb augusztus 05. szombat délig biztosítanak őrzést a rendezvény területén hagyott gépkocsikra.

5. Biztosítás, biztonság

K: Kell-e külön biztosítást kötnöm a túra idejére?

V: A regisztrációs díj tartalmaz a túra idejére megkötött balesetbiztosítást.

K: Hol kaphatok segítséget, ha sérülés ér?

V: Az ellenőrző pontokon, illetve a megadott telefonszámon.

K: Elinduljak-e egyedül a túrán?

V: Természetesen elindulhatsz, ennek semmi akadálya. Teljesen egyedül úgysem leszel, hiszen az ellenőrző pontokon és a szálláshelyeken mindig lesz társaság, segítség.

K: Mit tegyek, ha vadállatokkal találkozom az erdőben?

V: Őrizd meg a nyugalmadat, ha nem lépsz fel támadóan az állat el fog menni. Fölöslegesen ne riogasd az állatokat, az erdő az ő otthonuk!

6. Ellátás útközben, mire lesz szükség egy-egy nap

K: Milyen élelmiszereket vigyek magammal?

V: Napi háromszori étkezést biztosítunk. Ezen túl lehetőleg magas energia tartalmú, rostokban gazdag táplálékot, gyümölcsöket, zöldségeket csomagoljatok.

K: Mennyi ivóvizet vigyek magammal naponta?

V: Minimum napi 2-3 liter folyadékbevitel ajánlott, de egyszerre elég ha 1 liter víz van nálad, mert rendszeresen lesz utántöltési lehetőség. Az útközbeni vízvételi lehetőségeket a rajtcsomagban és a honlapon jelöljük.

K: Hol tudok útközben élelmiszert vásárolni?

V: Az út közben érintett települések közértjeiben lesz lehetőséged vásárolni. A RAJTCSOMAGBAN erről is kapsz részletes információt.

K: Milyen tisztálkodási lehetőségek vannak?

V: A táborhelyeken, kempingekben, vizesblokkokban hideg vizes mosdási lehetőség biztosított. A túra során a fürdési lehetőség opcionális, nem biztos, hogy mindenkinek jut meleg víz az egyes helyeken. Mivel nomád vándortúrát tervezünk, ezért nem a kényelem megteremtése a legfőbb cél. Kérjük, ezt vedd figyelembe a felkészülés folyamán.

7. Rajt

K: Hogyan zajlik a rajt?

V: Az első napon reggel 9 órakor van az indulás. A RAJTCSOMAGOT az indulás előtt adjuk át, valamint vele együtt a reggelit. A további napokon a reggeli osztását követően indulhatsz, ami reggel 8 és 10 óra között történik, de legkésőbb 11 óráig el kell hagynod a szálláshelyet.

8. Egy túranap menete

K: Hány óráig kell elhagyni a szálláshelyet?

V: Kérjük, hogy 11-ig hagyd el a szálláshelyet, hogy még biztosan sötétedés előtt beérj az aznapi célba.

K: Meddig kell beérkeznem a szálláshelyre?

V: Igyekezz sötétedés előtt megérkezni. Az esti meleg étel miatt javasoljuk, hogy 8 óráig érkezz meg a szálláshelyre.

K: Mi a teendő, ha útközben feladom a túrát?

V: Ha útközben feladod a túrát, kérjük, mindenképpen jelezd ezt a legközelebbi ellenőrzőponton, illetve a megadott telefonszámon.

K: Hol szállhatok ki, ha fel akarom adni?

V: Bárhol kiszállhatsz, az ellenőrzőpontokon és a szálláshelyeken a szervezőktől kaphattok információt az adott helyről induló tömegközlekedés menetrendjéről.

K: Kapok térképet?

V: A RAJTCSOMAG része egy térképvázlat, mely az útvonalon kívül egyéb hasznos információkat is tartalmaz. Legyen nálad papír alapú turistatérkép is (Aggtelek és Bükk).

K: A túra során milyen útjelzéseket, jeleket kell követnem?

V: A túra útvonala a Kék-Túra útvonalával részben megegyezik, ezen kívül pedig megkülönböztetett, ideiglenes jelzések is kalauzolni fognak.

K: Mit kell tennem az ellenőrzőpontoknál?

V: Pecsételtetned kell a füzetedbe.

K: Mi vár rám a célban?

V: A célban kipihenheted a túra fáradalmait. Meleg étellel, jó bulival várunk.

K: Este milyen programok lesznek?

V: Az első, második, harmadik és negyedik estén a meleg vacsi után rád lesz bízva, amihez kedved lesz pl: beszélgetés, ismerkedés, pihenés.
Az utolsó estén viszont egy bulit szervezünk az összes befutó számára.

K: Lesz térerőm az útvonalon?

V: Ez a szolgáltatótól és a terepviszonyoktól is függ, de az biztos, hogy a teljes útvonalon nem minenhol van térerő.

K: Lesz wifi a táborhelyeken?

V: Wifi nem lesz.

K: Milyen iratok legyenek nálam?

V: Legalább egy fényképes személyazonosításra alkalmas igazolvány és a társadalombiztosítási kártyád.

9. Általános előírások

K: Kötelező-e az 5 napos menetidőt tartani?

V: Igen, szervezési szempontból ez elengedhetetlen feltétel.

K: Hol tudok tüzet gyújtani?

V: Útközben tüzet rakni TILOS! A táborhelyeken a kijelölt tűzrakóhelyeken lesz tábortűz (amennyiben nem lesz tűzgyújtási tilalom). Emellett gázfőző használata megengedett, amihez gázpalackot biztosítunk.

K: GPS használata megengedett? Kapok GPS tracket?

V: Igen, a GPS track elérhető, letölthető a honlapról GPX formátumban!

K: Van-e életkori határ? Kiskorúak indulhatnak-e?

V: 18 év alatt csak szülői felügyelettel, vagy írásbeli szülői beleegyezéssel.

K: Hol táborozhatok le?

V: Kizárólag a kijelölt táborhelyeken, kempingekben, ezeket a napi távok végén fogod megtalálni.

K: Mit tegyek, ha eltévedtem, vagy nem érem el este a szálláshelyet?

V: Kérj segítséget egy arra járótól, ha szükséges, hívj fel minket a megadott telefonszámon.

K: Muszáj a kijelölt táborhelyeken aludni?

V: Igen. Ez a részvétel egyik feltétele is.

K: Lehet-e kutyát magammal hozni?

V: Nem. Az érvényben lévő jogszabályok szerint erdőben kutyát csak pórázon vezethetsz, a napi távok és terepviszonyok miatt a túra így, sem neked, sem a kutyádnak nem lenne élvezhető.

K: Mikor érkezhetek leghamarabb a célba?

V: Ez az utolsó napi indulásod idejétől és a tempódtól függ.

K: Mit kell tennem az általam “termelt” hulladékkal? Hogyan gyűjtsem, hol tudom leadni?

V: A rajtcsomag tartalmaz egy speciális, strapabíró, jól záródó műanyag zsákot, ebben tartsd magadnál a hulladékot. A legtöbb szemetet magával hozó illetve gyűjtőt egy hátizsákkal ajándékozzuk meg. Aki nem szeretne részt venni ebben a játékban és a túra végéig magával vinni a szemetet, az útközben található hulladékgyűjtőket használhatja.

Több helyen lehetőség lesz szelektív gyűjtésre, kérjük, ahol van, ott azokat használd!

K: Mit csináljak, ha nincs a közelben WC?

V: Próbáld, a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett végezni a dolgodat! Ha nagyobb, mint egy gyufásdoboz, akkor ásd el! A papírzsebkendőt/ törlőkendőt kérjük szintén elásni, vagy a hulladékkal együtt összegyűjteni!

Felkészülés a Vándortúrára

A Fjällraven Vándortúra sikeres teljesítéséhez jól felkészültnek kell lenned. A túra során nemcsak a tested, de a tudásod és a felszerelésed is próbára lesz téve. Tegyél meg mindent, hogy edzésben légy, frissítsd fel túrázással kapcsolatos ismereteidet és ellenőrizd felszerelésedet. Ezen az oldalon hasznos ötletekkel segítünk neked a felkészülésben. Ha még több segítséget szeretnél kapni, akkor a linkeken keresztül eljuthatsz a túraoldalunkra, ahol további ötleteket és inspirációt szerezhetsz az előtted álló Vándortúrához.

Készítsd fel magad fizikálisan

Közel 110 km-t gyalogolni egy kb. 10-20 kg súlyú hátizsákkal, változó terepen, komoly kihívás. Ezért különösen fontos, hogy felkészítsük a testünket, hogy élvezni tudjuk a fantasztikus erdei- és hegyi környezetet. Így a Fjällräven Vándortúrára, mint egy izgalmas kihívásra és egyben élménytúrára emlékezhetünk majd.

Lábápolás és higiénia

Ahhoz, hogy maximálisan élvezni tudd a Vándortúrát, már előzetesen gondját kell viselned a lábadnak. Ha most nincs is probléma vele, készülj fel rá, hogy a túra folyamán fokozott terhelésnek lesz kitéve!

Kérünk alaposan tanulmányozd át ezt a lábápolással kapcsolatos ismertetőt!

Törődj a lábaddal!

Még akkor is ha most nincs semmi probléma a lábaddal, horzsolás, feltörés előfordulhat a túra alatt. Valószínűleg hosszabban és messzebbre fogsz gyalogolni, mint általában és mindezt nehezebb hátizsákkal a szokásosnál.
A túra előtt
Használj lábreszelőt vagy habkövet, hogy eltávolítsd a kemény bőrt a lábadról. Ezt ismételd meg rendszeresen a túra előtt és kend be a lábad tápláló krémmel, hogy bőröd lágy maradhasson és ne tudjon könnyen kirepedezni.

Túracipőd / bakancsod legyen jól bejáratott, a körmeid pedig rövidre vágottak. Legesélyesebb a sarkak megfájdulása, ezért érdemes előre leragasztani őket.

Alaposan moss lábat. Használj széles, elasztikus ragtapaszt, mint pl. Leukoplast, Hansaplast, Salvequick. (Ezeket gyógyszertárakban, sportboltokban tudod beszerezni.)

Egy kb. 20 centiméteres darabot ragassz a sarkad és a lábikrád közé. (A sarok feletti részre.) Tartsd a lábadat normál pozícióban miközben a ragtapaszt felhelyezed. Végül simítsd el a gyűrődéseket. Óvatosan vedd fel a zoknidat, úgy, hogy a tapasz ne lazuljon meg közben. A tapaszt néhány napig nyugodtan hordhatod, tisztálkodás közben is.

Mindig viselj két pár zoknit egyszerre még nyáron is, mert azok egymást fogják dörzsölni nem pedig a lábadat.
A túra alatt
Minden nap moss lábat és cserélj zoknit. A nagyobb pihenők alatt vedd le a cipődet és szellőztesd, nagy melegben pedig hűtsd le a lábadat hideg vízzel, ha módod van rá.

Amint a legkisebb jelét veszed a fájdalomnak, vagy vízhólyagnak, tarts szünetet és szánj időt a kezelésre, mert magától nem fog elmúlni, meggyógyulni.

Ha minden megelőzés ellenére kisebesedik a lábad, mosd meg alaposan, ragaszd le egy vízhólyag tapasszal, esetleg egy elasztikus tapasszal. Ha már folyadékkal telt a vízhólyag, akkor lábmosást követően szúrd ki egy fertőtlenített tűvel.

Ötlet: A biztosítótűt fertőtlenítheted egy öngyújtó segítségével.
A túra után
A lábaid végigvittek utadon és segítettek célod elérésében, most megérdemelnek egy kis pihenést. Szedd le az összes ragtapaszt, mosd meg a lábad vízzel és szappannal. Fedd be a nyílt sebeket egy laza kötéssel. Javasoljuk, hogy viselj papucsot, szandált néhány napig.
Higiénia
A táborhelyeken, kempingekben, vizesblokkokban hideg vizes mosdási lehetőség biztosított. A túra során a fürdési lehetőség opcionális, nem biztos, hogy mindenkinek jut meleg víz az egyes helyeken. Mivel nomád vándortúrát tervezünk, ezért nem a kényelem megteremtése a legfőbb cél. Kérjük, ezt vedd figyelembe a felkészülés folyamán.

Nagyon fontos, hogy legyél alapos a személyi higiéniáddal kapcsolatban és így minimalizáld a sebek kialakulásának kockázatát. Minden alkalommal, amikor a dolgodat végzed, fertőtlenítsd, lehetőség szerint pedig mosd meg előtte és utána is a kezedet, csakúgy, mint ételkészítés előtt.
További információk / segítség túrabakancs választáshoz
Kevés olyan dolog van, ami annyira képes befolyásolni a hangulatunkat és motivációnkat, mint a lábunk kényelme. A túrabakancsod komoly terhelést kap a teljes túra időtartama alatt. Nem csak a testsúlyodat, hanem a hátizsákod súlyát is vinnie kell. Megvédi lábadat a kövektől, ágaktól és a nedvességtől. Ha utad túlnyomóan egyenetlen terepen vezet, akkor a bokádat is támogatja.

A bakancs kiválasztásánál figyelembe kell venned a túraútvonal felszínének típusát és a túra hosszát. Ha több napon át viszel egy nagy hátizsákot, jóval erősebb bakancsra lesz szükséged, mint egy egynapos túra estén. Ebben a témában sok segítséget kaphatsz speciális túrafelszereléseket, bakancsokat árusító boltokban. A szakképzett eladók személyre szabott tanácsadással tudnak segíteni az igényeidnek és a túrának leginkább megfelelő bakancs kiválasztásában.
Méret és illeszkedés
A legfontosabb, hogy a bakancsunk ne legyen kicsi a lábunkra. Minimum egy centiméter legyen a nagylábujjunk (zokniban) és a bakancs orra között. Fontos, hogy lejtmenetben se érje el a lábujjad a bakancs orrát, mert az garantáltan körömfájdalomhoz vezet.

Ugyanilyen fontos, hogy milyen típusú bakancs illeszkedik legjobban a lábadra, ezért célszerű többféle modellt felpróbálni vásárlás előtt. Ha jól tartja a bokádat és sarkadat, akkor könnyebben elkerülhető a vízhólyag kialakulása. A bakancsnak az orrésznél is elég szélesnek kell lennie, hogy a lábizmok pihenni tudjanak.

Jó szívvel ajánljuk a Hanwag bakancsait. Ez a bajor cég az 1920-s évektől gyárt felső kategóriás lábbeliket, amelyekben ötvöződik a cipőkészítés klasszikus művészete a korszerű megjelenéssel, valamit a megújuló anyagok felhasználásával és a legújabb gyártási technológiákkal.

Erről bővebben: http://www.hanwag.de oldalon olvashat.
Kétrétegű zokni
A jó zokni kiválasztása legalább annyira fontos, mint a bakancs maga. Azt ajánljuk, hogy viselj minőségi zoknit, lehetőleg gyapjú vagy gyapjú/szintetikus keverékű anyagból. Sok hegyi túrázó visel két rétegben zoknit: egy szűkebbet és egy vastagabbat porózus anyagból. Így a bakancsban fellépő súrlódások a két réteg között fordulnak elő és nincsenek közvetlen hatással a lábunkra.

Határozottan az a véleményünk, hogy nem jó ötlet pamut zokniban túrázni. A pamut magába szívja a nedvességet és táptalaja a vízhólyag kialakulásának.

Másik fontos tanács, hogy vegyük le cipőnket és szellőztessük át lábunkat, amilyen gyakran csak tehetjük és cseréljük nedves zokninkat szárazra. A száraz láb jelentősen csökkenti a vízhólyag kialakulásának lehetőségét.
A bakancsod legyen a barátod
Mielőtt egy hosszabb túrára indulsz, fontos, hogy jól betörd, bejárasd a bakancsodat. Bevett gyakorlat szerint a bejáratás során legalább 100 km-t gyalogolj benne. Ez nagymértékben hozzásegít majd az olyan problémák elkerüléséhez, mint pl. a vízhólyagok kialakulása.
Öreg szerelem sohasem rozsdásodik (svéd közmondás) vagy mégis?
Ha a bakancsod már jó pár túrára elkísért és be van járatva, akkor is érdemes törődni vele. Ellenőrizd a varratokat és cseréld ki a megviselt talpbetétet – ezek úgynevezett kopó elemek a bakancson.

Ellenőrizd a cipőfűzőket és győződj meg róla, hogy a bőr felületek jól kezeltek és nincs rajtuk repedezett felület, továbbá, hogy a varratok szakadás mentesek és hogy a talp nem vált el a bakancs felső részétől. Ne feledd, hogy bakancsod helyes tárolása nagymértékben meghatározza annak élettartalmát. A száraz és hűvös helyen történő tárolás az alapja a hosszú, közösen eltöltött túraéveknek.

A jó hátizsák kiválasztása, viselése és a csomagolás rejtelmei

Mindent, amire szükséged lesz a 110 kilométeres túra során magadnak kell vinned. Az okosan bepakolt és helyesen hordott hátizsák szükséges, hogy élvezni tud a lenyűgöző környezetet és túratársaid társaságát.

Csomagolj okosan

A 'Mit vigyek magammal?' az egyik leggyakoribb kérdés, ami elhangzik.
A túra útvonalán a Bükkben szokásos nyárvégi, esetlegesen szeles, csapadékos idő várható, tehát mindenféleképpen készülj változatos időjárásra.

• Alváshoz: sátor, hálózsák, derékalj (polifoam)
• Evéshez: gázfőző, könnyű edény és pohár, evőeszköz
• Ruházat: réteges öltözet, alsónemű, sok zokni, aláöltözet, meleg ruha, esőkabát és nadrág, sapka, könnyű szandál, vagy félcipő
• Hátizsákra külső esővédő huzat, hátizsákon belül is érdemes zsákkal, nejlonnal plusz védelmet biztosítani, akár tételenként (külön a hálózsákot, külön a meleg ruházatot, stb.),
• Fürdéshez: tisztálkodó szerek, papucs, törülköző (lehet kapni gyorsan száradó típust, ami kisebb és könnyebb a hagyományosnál), nedves törlőkendő
• Biztonság: fejlámpa (pótelem), sportkrém, elsősegélycsomag, napvédő krém, ajakír, vitaminok (kalcium, magnézium), szükség esetén egyéni gyógyszer (allergia, stb), telefon tartalék akkumulátorral
• Túrabot használata segíti a haladásodat és a tehermentesítést
• Szúnyog és kullancsriasztó
Ezentúl hozhatsz bármit, amire még úgy érzed, szükséged van, de ne feledd, minden gramm számít!

Aludj jól

A Vándortúra során az általad, vagy túratársad által hozott sátorban fogsz aludni. A szabályok kötelezővé teszik a sátorban alvást, de egy sátrat többen is használhattok.
Jobb minőségű, meleg hálózsákot hozz magaddal. Változékony, nyirkos, hideg időben pedig jobb választás lehet a polifoam a felfújható matracoknál, mivel a polifoam jobban szigetel.
Akár párnát is hozhatsz

Mit vigyek magammal

A túra megkezdése előtt, az előkészületek közül talán az egyik legfontosabb feladat a hátizsák helyes bepakolása. Nem ördögtől való gondolat, hogy először papíron pakoljunk be. Azután, amint közeleg az indulás időpontja, ellenőrizzük és teszteljük felszerelésünket, majd csináljunk egy próbapakolást a hátizsákba.

Ajánlott személyes felszerelés

Az alábbiakban egy kis útmutatót olvashattok arról, hogy mit célszerű magatokkal hozni a Fjällräven Vándortúrára.
• Alváshoz: sátor, hálózsák, derékalj (polifoam)
• Evéshez: gázfőző, könnyű edény és pohár, evőeszköz
• Ruházat: réteges öltözet, alsónemű, sok zokni, aláöltözet, meleg ruha, esőkabát és nadrág, sapka, könnyű szandál, vagy félcipő
• Hátizsákra külső esővédő huzat, hátizsákon belül is érdemes zsákkal, nejlonnal plusz védelmet biztosítani, akár tételenként (külön a hálózsákot, külön a meleg ruházatot, stb.)
• Fürdéshez: tisztálkodó szerek, papucs, törülköző (lehet kapni gyorsan száradó típust, ami kisebb és könnyebb a hagyományosnál), nedves törlőkendő
• Biztonság: fejlámpa (pótelem), sportkrém, elsősegély csomag, napvédő krém, ajakír, vitaminok (kalcium, magnézium), szükség esetén egyéni gyógyszer (allergia, stb), telefon tartalék akkumulátorral
• Túrabot használata segíti a haladásodat és a tehermentesítést
• Szúnyog és kullancsriasztó

Étel, ital

• Gázfőző, edények, gyufa vagy öngyújtó, szivacs - mosogatáshoz. (Gázpalack a rajtcsomag része, utántöltésre a túra közepén, Szentléleken lesz lehetőség.)
• Tál, bögre, két kanál (egy tartaléknak)
• Kicsi, könnyű, 0,5 literes kulacs
• Kiegészítők: snack, energiaszelet, kávé/tea

Hátizsák

Egy 65-75 literes hátizsáknak elegendőnek kell lenni egy 5 napos nyári Vándortúrához, főleg akkor, ha egy barátoddal megosztoztok egy sátron és egy gázfőzőn.

Sátor

• Olyan sátorra lesz szükséged, amely praktikusan könnyű, ugyanakkor csomaggal együtt is elfértek benne.
• Hálózsákod hőtartománya legyen: 0- +5 oC, komfort
• Derékalj, matrac ( + javító szett)

Ruházat

Mit csomagoljak?
• Legalább 4 db alsónemű, sok zokni
• 1 garnitúra hosszú aláöltözet
• Meleg gyapjú felső, vagy pehely vagy szintetikus töltet. Ha fázós vagy, akkor +1 extra réteg hasznos lehet. Ezek kispárnaként is szolgálhatnak éjszakánként.
• Hűvös éjszakákra egy könnyített pehely mellény vagy kabát.
• Esőruházat (kapucnival) (hydratic vagy gore-tex anyagok)
• Sapka, vagy kalap nap ellen
• Szandál vagy sportcipő
• Esőhuzat a hátizsákodra

Mit viseljek

Túranadrág (lecsatolható szárú nadrágok igen hasznosak lehetnek), felső (top) vagy ing, zokni, bakancs. Ha hideg, de tiszta idő van, viselj meleg gyapjú felsőt. Ha szeles az idő, viselj shell dzsekit (héjkabátot). Ha hideg, szeles, esős az idő, akkor szükséged lesz a meleg aláöltözetre, esőkabátra, valamint esőnadrágra is.

Higiénia

Amit ne hagyjatok otthon:
• Kis kés és olló
• Pipere csomag a legszükségesebb dolgokkal (fogkefe, fogkrém, szappan), ajakír, sportkrém, nedves törlőkendő
• Kis törölköző, lehetőleg gyorsan száradó

Biztonság és tájékozódás

Jó, ha van nálad:
• Iránytű / tájoló
• Kisméretű LED fejlámpa (új tartalék elemekkel)
• Napszemüveg
• Elsősegély csomag, napvédő krém
• Szúnyog- és kullancsriasztó
• Telefon tartalék akkumulátorral

Biztonság

Annak ellenére, hogy az út során az ellenőrzőpontokon végig találkozhatsz a rendezőkkel, az idő nagy részében magadra vagy utalva. Ne vállalj felesleges kockázatot! Állj meg mikor fáradt vagy, egyél mikor éhes vagy, igyál mikor szomjas vagy! Szükség esetén a forrásokból is vehetsz vizet az út során. Ne a sátradban főzd az ételt, inkább mindig a sátradon kívül.

Győződj meg arról, hogy felkészültél a túrára rendesen. Ne indulj el, ha fáj a hátad, térded vagy bármely más testrészed, mivel a túra terheli a szervezeted.

Fontos, hogy pihend ki magad az út végén, mielőtt hazautazol. Mi minimum 8 órás alvást javasolunk a túra befejeztével mielőtt autóba ülnél.

Az út alatt

Figyelem! Mivel az útvonal végig természetvédelmi területen halad, a túra során minden esetben az általunk előre kijelölt útvonalat kell követni, a túristajelzésekről letérni a természetvédelmi törvények értelmében tilos!

Az út nagy részén csak kevés helyen van térerő. Sérülés, vagy betegség esetén az ellenőrzőpontokon tudsz kapcsolatba lépni a rendezőkkel, vagy hívd az igazoló füzetben megadott telefonszámot. (+36 30 589 5648) Az út teljesen hagyományos túraútvonal és nem rendelkezik veszélyes vagy hegymászói tapasztalatot igénylő részekkel.

A rendezvényszervezők csak az ellenőrzőpontokon adminisztrálják a túrázók áthaladását. A résztvevők felelőssége és kötelessége, hogy baleset, vagy a túra feladása esetén értesítsék a szervezőket személyesen, vagy a megadott központi telefonszámon. A szervezők csak a kijelölt útvonal szakaszait járják végig a túrázók áthaladása után!

Orvosi személyzet és felszerelés

Minden szállásponton lesz nővérszolgálat. Velük együtt korlátozott mennyiségű egészségügyi felszerelés és gyógyszer áll rendelkezésre. Az ellenőrzőpontnál lévő személyzet kapcsolatba tud lépni orvosi ügyekben a szálláspontokon tartózkodó nővérekkel szükség esetén meg tudják szervezni a sérültek mentését az erdőből. Ha a sérült járóképtelen, gépjárművel a legközelebb megközelíthető pontra megyünk a sérültért. Az orvosi beavatkozások dokumentálva lesznek. Bármilyen mentés költséget a regisztrációs díjban foglalt biztosítás fedez.

Vészhelyzet esetén kérjük, hívd a 112-őt.

Ezenkívül magaddal kell hoznod egy saját elsősegély felszerelést, aminek tartalmaznia kell egy rugalmas pólyát, sebtapaszt, steril gézt és ragasztószalagot. Ajánlott kiegészíteni az elsősegély felszerelést még biztosítótűvel, sebzáró pillangó tapaszokkal, fájdalomcsillapítókkal, kullancs csipesszel. Körültekintően, óvatosan kell kezelned a sérüléseket ügyelve a higiéniára. Bőségesen mosd le vízzel és tisztítsd meg szappannal mielőtt bekötöznéd a sebeket.

A túra feladása

Ha úgy döntesz, hogy feladod a túrát, akkor azt megteheted a legközelebbi településen, ahol tömegközlekedés van. Ezt kötelességed bejelenteni a központi telefonszámunkon, vagy a legközelebbi ellenőrző ponton.

Önkéntesek

Az önkéntesek feladata igen sokrétű, kezdve a túrázók regisztrálásával kapcsolatos feladatoktól, akár a táv teljes legyaloglásán át, a segítségnyújtásig bárhol, ahol szükség lehet rá. Ruházatukról és névtáblájukról felismerhető önkénteseink biztosítják, hogy minden úgy működjön ahogyan kell, és hogy minden résztvevő megkapja a számára szükséges segítséget.

Kapcsolat

Equinox Trekking Club Egyesület

mint szervező

 • H-2091 Etyek, Sánc utca 7.
 • Bankszámlaszám: 12100011-17624099-00000000
 • Adószám: 18598425-1-07

Fenix Eastern Europe GmbH

mint főtámogató

 • H-2040 Budaörs Gyár u. 2 (TREND2)
 • Központi telefon a jelentkezés alatt. Tel/fax: +36 1 452 7255 (Hétköznap, 11h-16h)
 • Központi mobil telefon a túra ideje alatt: +36 30 589 5648
 • vandortura@fjallraven.hu